[NL] Innovatie, open source en constructivisme

Zie dit YouTube filmpje. Behalve dat het een erg mooi promotiefilmpje is zit hier een duidelijke visie achter.

Bij FESTO is het interessant om te zien hoe zij omgaan met innovatie. Ze zien inspiratie uit de natuur (terecht) als waardevolle bron (ik ook in mijn bachelors thesis over biologically inspired evolution of artificial neural networks). Onze ‘rigide’ ontwikkeltechnieken een gedachten zijn wat dat betreft heel erg beperkt door ‘best practices’ en traditionele vormen van onderwijs. Veelal wordt instructionalisme toegepast (vertellen hoe het moet) in plaats van constructivisme (middelen geven om zelfstandig te ontdekken). Naast expermenterend leren is de bereidheid om kennis te delen een belangrijke voorwaarde om kennis te vergroten. In tegenstelling tot andere ‘eindige’ productiefactoren, zoals natuurlijke hulpbronnen, neemt kennis in waarde toe wanneer het gebruikt wordt (Nonaka en Takeuchi 1995, Overbeek 2008). Delen en experimenteren de speerpunten van DigiMaster, een project waarvan ik de systemen en het webdesign gemaakt heb. Uitleggen is leerzaam!

Geen van de dingen uit de filmpjes zijn nieuw, al zijn ze erg netjes geimplementeerd:

  • De iFab (filmpje hier, of onderaan deze post) is bijvoorbeeld geinspireerd door de RepRap (Open Source) en Fab@Home (Open Source), gecombineerd met een paar interessante eigen ideeen.
  • De autonome robots zijn o.b.v. bekend ROV onderzoek en ook Open Source uitgevoerd door (beroemde) hobbyisten (Chris Anderson).
  • Ook de modulair zelfreconfigurerende robots bestonden al wel (Cornell’s Open Source Molecubes). De behuizingen en diverse onderdelen zijn overigens weer te 3D printen met de RepRap (of iFab).

Toch zijn het middelen om constuctivistisch te leren en hetgene daarmee geleerd is vervolgens productontwikkeling op een hoger niveau te tillen. Deze middelen komen, mede dankzij internet, open (source) development en 3D printing, steeds mee in de handen van de amateurs (Democratizing Innovation, zie von Hippel). Open Source is in mijn ogen een heel geschikte enabler voor kennis delen en vermeerderen (diffusion of knowledge) en ook om het te consolideren in toolchains (open source projecten) die toegankelijk zijn voor constructionist learning.

Interessant om te zien, vooral ook de iFab omdat zij daarnaast voor meer dan 20.000 producten de CAD modellen online hebben staan in diverse formaten. Ze nodigen hiermee hun klanten uit om te experimenteren met hun producten en ze te verbeteren (von Hippel).

Bronnen:

  • Zykov, V., Chan, A., Lipson, H., (2007) Molecubes: An open-source modular robotics kit, Proceedings of IROS, 2007
  • Hippel, E., von (2006). Democratizing innovation. Massechusets: MIT Press.
  • von Hippel, E., (2007), Horizontal innovation networks—by and for users, Industrial and Corporate Change.

Dit vind je misschien ook leuk...